Geplaatst in King Arthur

Merlin – Merlijn

Merlijn (mythologie)

 

Merlijn leest de voorspelling over de rode en witte draak voor aan koningVortigern, Geoffrey van Monmouth, Prophetiae Merlini, ca. 1250-1270

De bouw van Stonehenge met assistentie van Merlijn, 14e eeuw en de oudste afbeelding van Stonehenge die bekend is

Merlijn (voluit Merlijn Ambrosius; Welsh: Myrddin Emrys) was de tovenaar en Keltische druïde die volgens de sage, zoals beschreven in Geoffrey van Monmouths Historia regum Britanniae, een rol heeft gespeeld bij de opvoeding en in het leven van koning Arthur, de zoon van de Engelse koning Uther Pendragon.

Vermoed wordt dat Van Monmouth twee verschillende druïden ‘samensmolt’ tot de Merlijn zoals wij die nu kennen: Myrddin Wyltt en Myrddin Emrys.

Volgens verschillende (onder andere Bretonse) overleveringen was Merlijn een zoon van de duivel en een vrouw, en was hij op een vergelijkbare wijze als Jezus verwekt. Men gaf waarschijnlijk op deze manier een verklaring voor zijn magische krachten. Ook werd hiermee een verklaring gegeven voor het onbekend zijn van Merlijns ouders.

In een andere versie is de moeder van Merlijn wel bekend, ze is de dochter van de prins van Dyfed. Koning Vortigern wil de jongen zonder vader offeren om de vernietiging van zijn toren te voorkomen, zie De rode draak van Wales

Myrddin Wyllt

Al in vroege teksten wordt onderscheid gemaakt tussen deze Merlijn, en Myrddin Emrys. Overigens worden veel gebeurtenissen aan beiden toegeschreven, zodat het verklaarbaar is dat beiden vaak als één persoon worden gezien.

Deze Merlijn had echter niets van doen met koning Arthur. In oude geschriften uit Wales wordt Myrddin Wyllt omschreven als een gek, die in het Caledonische bos woont, nadat zijn heer Gwenddolau is overleden en de bard geen werk meer heeft. Er wordt geschreven dat na de dood van Gwenddolau diens legers worden verslagen door Rhydderch Hael, koning van Rheged, en dat Myrddin Wyltt bij het zien van deze slag (Slag om Arfderydd (in 573)) zijn verstand verloor.

Myrddin Emrys

Geoffrey van Monmouth introduceerde Merlijn in de Arthur legende. De naam Myrddin werd verbasterd tot Merlin om geen klank overeenstemming te hebben met de Franse vloek merde. Merlijn speelde een centrale rol in drie boeken van Van Monmouth: Prophetiae Merlini, Historia regum Britanniae en Vita Merlini. Daarmee concentreerde hij zich meer op de figuur Merlijn dan op Arthur. In het tweede boek wordt Merlijn genoemd bij Arthurs voorgangers Vortigern, Aurelius Ambrosius en Uther Pendragon, en latere verhalen hebben hem ook een rol toebedeeld in het leven van Arthur.

Er worden door Geoffrey achttien verhalen over Merlijn verteld waarbij in aanmerking moet worden genomen dat Geoffrey het met de feitelijke juistheid niet zo nauw nam. Het eerste verhaal gaat over de jongen zonder vader, en wordt verteld over Aurelius Ambrosius. Het tweede verhaal gaat over het feit dat Merlijn Stonehenge bouwt als grafplaats voor Aurelius Ambrosius. Het derde verhaal gaat over de transformatie die Uther Pendragon ondergaat wanneer hij Tintagel binnengaat en Arthur verwekt bij Igraine.

De populaire Arthur legende

In het populaire verhaal over koning Arthur en Merlijn (waarvan overigens betrekkelijk weinig is terug te vinden in de geschriften), nam Merlijn de jonge prins onder zijn hoede en liet hem uit veiligheidsoverwegingen opvoeden bij een eenvoudig gezin in een huis ergens in een bos.

Merlijn was Arthurs leermeester, en niet alleen van hem, ook van Kay. Hij leerde hun boogschieten, zwaardvechten en Latijn. Arthur was de beste leerling van de twee, terwijl Kay nergens iets van begreep. Ook leerde Merlijn Arthur een techniek om een stok uit een steen te trekken. Die techniek zou hij later onbewust toepassen bij het magische zwaard Excalibur, dat zijn vader net voordat hij op het slagveld stierf in een rots had gestoken, waarbij hij voorspelde dat degene die het zou lukken het zwaard eruit te trekken koning van heel Engeland zou worden.

 

Hieronder het verhaal van de serie.

Merlin is een jonge tovenaar die door zijn moeder naar Camelot wordt gezonden, om in te komen wonen bij de hofarts, Gaius. Hij ontdekt dat de koning, Uther Pendragon het gebruik van magie verafschuwt, en heeft verboden door het hele koninkrijk.

 

Merlin moet zijn magie dan ook verborgen houden om niet het risico te lopen geëxecuteerd te worden. Verder ontdekt Merlin dat Uther een draak gevangen houdt onder Camelot. Deze draak, de laatste op de wereld, openbaart aan Merlin dat hij een belangrijke rol zal spelen in het beschermen van Uther’s zoon Arthur. Arthur zal, zo zegt de draak, een beter en eerlijker koninkrijk vormen. Hetgeen voor Merlin moeilijk te geloven valt aangezien Merlin het idee heeft dat Arthur een arrogante, omhooggevallen prins is. Andersom heeft Arthur ook geen hoge dunk van Merlin.

Morgana, Uthers beschermeling, beschikt over voorspellende gaven die ze, vanwege Uthers opvattingen over magie, verborgen houdt. In de loop van het verhaal ontwikkelt Morgana een afkeer voor het bewind van Uther al die jaren heeft gevoerd over diegenen met magie. Uiteindelijk lukt het haar, met hulp van diverse partners, om Uther om te brengen waardoor Arthur het koningschap op zich moet nemen.

Angel Coulby, die in de serie Merlin de rol van Guinevere (Gwen): heeft, is een bediende van Morgana en geliefde van Koning Arthur . In seizoen 4 episode 13 trouwt ze met Koning Arthur en wordt zo Koningin van Camelot

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s