Geplaatst in Indianen

Kracht- en Totemdieren.

De sjamaan gaat een relatie aan met een krachtdier (een persoonlijke helper) of een totemdier (de helper van een clan of stam).

Daarbij gaat het niet om een specifiek dier, maar om de essentie van een haida longhouse 2dierensoort die bepaalde kwaliteiten vertegenwoordigd. of het nu gaat om; vliegen als een vogel, onder water reizen als de vissen, de snelheid van een cheeta, de kracht van een bizon of de behendigheid van een muis, het zijn allemaal zaken die de sjamaan van pas kunnen komen.

Door zijn eigen ziel te verbinden met de ziel van het krachtdier, neemt de sjamaan vermogens van het dier over, waardoor hij de natuurkrachten van de dierenwereld leert kennen en er zijn weg kan vinden. Dieren treden vaak op als leraren, onthullen de sjamaan de samenhangen en geheime krachten van de natuur en de kosmos, leren hem over planten, geneeskrachtige kruiden of magische stenen. Dat kan in dromen gebeuren, tijdens een trancereis of meditatie. Andere leraren zijn geesten van voorouders en natuurlijk andere sjamanen.

wolf kopZe kunnen de sjamaan leren hoe hij in de mensenwereld vijanden uitschakelt, welke genezings rituelen hij moet houden, of wat hij moet doen bij honger, droogte en andere problemen. Ook leren zij hem zijn weg te vinden in de wereld van de goden, geesten en gestorvenen. Ze kunnen hem ook beproevingen opleggen, met zichzelf confronteren en opdrachten laten uitvoeren waardoor hij zich als sjamaan steeds verder ontwikkelt. Verder zijn er hulpgeesten in alle soorten en maten. Engelen, Gidsen, Deva’s en de geesten van bomen planten en van mensen helpen de sjamaan door boodschappen over te brengen, voor hem op de uitkijk te staan, informatie te verzamelen of te helpen bij gevechten.

Hoe vind je je totemdier?

De indianen hebben zich altijd al verbonden gevoeld met de kracht en de uitstraling van dieren en benadrukten dat in hun naamgeving. Ouders gaven hun kinderen een karakteristieke naam, waarmee ze het kind de kracht toewensten die het in zijn leven nodig zou hebben.

totem4specht 2Door een kind naar een dier te noemen kreeg het als het ware de eigenschappen van dat dier mee. Een dier gedraagt zich puur primitief en is continu bezig met overleven.. De mens kan daar nog veel van leren, immers, wij mensen komen steeds verder af te staan van ons eigen oer gedrag, waarin wij reageerden vanuit ons instinct. Wij leren nu al van kleins af aan onze intuïtie te negeren, terwijl dat eigenlijk een van de belangrijkste overlevingsmechanismen is. In het oer gedrag van dieren liggen wijze levenslessen besloten. de totem leert jou hoe je met jouw eigen gedrag en karaktereigenschappen kunt overleven. Een totemdier kun je niet vinden, hij vindt jou! Wanneer de tijd er rijp voor is zul je het weten. Hoe kom je erachter wat jouw krachtdier is? Bestudeer het gedrag van het dier en kijk wat dit jou te vertellen heeft, bijvoorbeeld is het een groepsdier of een leeft het alleen, hoe beschermt het dier zich tegen vijanden en waar leeft het?

Je kunt ook de symboliek/mythologie van het dier bestuderen en kijken met welke cultuur het dier sterk is verbonden of met welke god/godin. Elk dier bezit individuele talenten en gaven. Door bestudering daarvan komen je te weten hoe het dier je kan helpen ontwikkelen in je eigen leven. Als je nog niet weet wat je krachtdier is kun je jezelf een aantal vragen stellen. Onderstaande vragen zijn bedoeld om je na te laten denken over welk dier belangrijk is in je leven. Er zijn geen goede of foute antwoorden. Alleen jij kunt weten welke krachtdieren geschikt zijn voor je reis.

  1. Vraag jezelf af welk dier een belangrijke rol heeft gespeeld in je wereld. (Als je dat niet zeker weet, maak dan een lijstje met diere die je interesseren of een diepe indruk hebben gemaakt op jou.)

  2. Tot welk dier voel jij je het meest aangetrokken?

  3. Als je naar de dierentuin gaat is er dan een dier dat je perse wil zien?

  4. Van welk dier wil je op dit moment het meest weten en welk dier vond je als kind al interessant?

  5. Voor welk dier ben je heel erg bang of intrigeert je het meest of welk dier duikt steeds weer op in je leven? (Hou een dagboekje bij van dieren die steeds weer opduiken in je dromen of die je tegenkomt. Hoe gedroeg het dier zich tegenover jou, hoe was het contact met het dier?)

  6. Ga ergens zitten waar je alleen kunt zijn om te mediteren. Ga stil zitten en vraag je krachtdier om zich aan jou bekend te maken.

We willen misschien vooral mooie, sterke grote dieren als totemdier, maar waarom geen regenworm, die feilloos de weg weet onder de grond en zich in tweeën kan laten hakken en dan als twee wormen verder leeft??

Dieren vertonen gedragspatronen waarin iedereen die slim genoeg is om hun levenslessen op te merken, helende boodschappen kan ontdekken. Deze kostbare geschenken van helende kracht zijn gratis. Aan elke les ligt een belangrijk idee of concept ten grondslag. 

In werkelijkheid heeft elk dier van de schepping honderden lessen te schenken. Al deze lessen zijn bovendien krachten waarop een beroep kan worden gedaan. Wanneer je beroep doet op de kracht van een dier, vraag je om in volmaakte harmonie te raken met de kracht van het wezen van dit schepsel.

Totemdieren, Dier Gidsen of Totems zijn en zijn geen deel van de Wiccan of Hekserij Tradities. Totems zijn diep geworteld in de geschiedenis van de Amerikaanse indianen, Sjamanen en andere stammen organisaties en tradities. Krachtdieren kunnen je gidsen en beschermen in de spirituele wereld in in je dromen. Maar ze kunnen je ook in je bewuste staat assisteren. Misschien ben je iets aan het leren en heb je problemen het te begrijpen. Vraag Wolf voor hulp; hij is de grote leraar. Totemdieren zijn niet gelimiteerd tot zoogdieren. Ook vogels, insecten, reptielen, amfibieën en mythologische dieren kunnen behulpzaam zijn. Kinderen kunnen heel makkelijk leren met Krachtdieren te werken. Zij staan heel open voor contact met dieren en daarom kunnen ze daar veel succes mee boeken. Het eren van een dier is geen aanbidding. Het is de erkenning van hun krachten en hun zijn als broeder en zuster van het gehele universum. Het is een teken van onze dankbaarheid voor hun hulp. De energie van de dieren, vogels en andere wezens die ons assisteren horen geëerd te worden. Te lang hebben we deze wezens onderworpen; zij die aan ons gelijk zijn in het systeem van het universum. De Indianen laten vaak tabak bladeren op de grond achter als geschenk. Je kan ook wierook branden om je Totem te eren. Als je dieren eert voor hun  wijsheid en energie, laat dan altijd een geschenk achter. Vergeet nie“Dank je wel” te zeggen. Voor de hulp die ze ons geven verdienen ze onze dankbaarheid!

Elk dier heeft een machtige en krachtige geest. Deze geest kan die van het dier zelf zijn, of van een ziel, die zich van het dier en zijn beeld bedient, om boodschappen uit zijn wereld over te brengen naar de mens. Elk dier bezit individuele talenten en gaven. Door bestudering daarvan komen we te weten wat voor soort medicijn, toverkracht en macht van het dier ons kan helpen ontwikkelen in ons eigen leven. Het is mooi en belangrijk om te beseffen dat elk dier als het ware gespecialiseerd is in iets. Levenslange krachtdieren zijn gewoonlijk wilde dieren en geen huisdieren. Er zijn weliswaar enkele uitzonderingen, maar deze fungeren vaak feitelijk slechts als schakel naar het echte krachtdier. Zo kan een hond een schakel naar de wolf, prairiewolf, of een ander in het  wild  levend lid van de hondachtigen zijn. Een kat kan een schakel zijn  naar  een wild lid van de familie der katachtige, zoals de panter, leeuw of tijger. Het dier kiest ons uit, niet andersom. Velen denken dat ze zomaar een dier kunnen uitkiezen en ermee kunnen beginnen te communiceren. Gewoonlijk wordt de keuze daarbij ingegeven door het ego. De betrokkene kiest een dier uit dat hem machtig en magisch lijkt en waarop hij trots kan zijn en niet zozeer een dier dat harmonieus bij hem past. Meestal leidt dat tot niets, of het moet frustratie zijn. Geen enkel dier is beter of slechter dan een ander. Elk dier heeft iets unieks te bieden. We moeten een diepere relatie met onze totem ontwikkelen. We kunnen er alleen mee communiceren, indien we hem respectvol behandelen en zijn kant van de zaak leren begrijpen.

Dieren sluiten ons niet meteen in de armen. Ze moeten ons en onze beperkingen eerst leren vertrouwen en omgekeerd. Dat vergt tijd, geduld en oefening. Het Medicijn van onze totem zal pas tot werkzaamheid komen in ons, wanneer we hem eren. Hoe groter ons eerbetoon, hoe belangrijker plaats we onze totem in ons leven geven, hoe machtiger en effectiever hij wordt.

Enkele manieren waarop we onze totem kunnen eren en nauwer bij ons leven kunnen betrekken zijn:

  1. Foto’s ervan ophangen.

  2. Tekeningen maken.

  3. Er zoveel mogelijk over te weten komen, het gedrag van je totemdier na te bootsen. (onthoud dat je door je verbeeldingskracht waarlijk in contact treed met je totem.)

Wanneer we eenmaal met het medicijn van ons krachtdier hebben leren werken, krijgen we gemakkelijk toegang tot andere totems in het dierenrijk. We hoeven het allesbehalve bij één totem te laten, integendeel.

Elke totem kan ons wat leren over ons leven en eraan toevoegen wat de andere niet kunnen. Als we eenmaal met ons krachtdier werken, leren we vanzelf hoe we ons op andere kunnen afstemmen. Dat verruimt onze mogelijkheden. Als we dan bijvoorbeeld grotere kracht nodig hebben, kunnen we het beeld van een beer oproepen en zijn energie voorstellen. Of we kunnen de cheeta te hulp roepen als we sneller willen gaan. Door deze ervaring met ons krachtdier leren we aldus naar gelang de omstandigheden andere dieren en zielen in te schakelen.

Hoewel doorgaans één totem, of hooguit enkele, zich het sterkst in ons leven is en ons het grootse deel daarvan begeleidt, spelen andere wel degelijk een rol. We kunnen bijvoorbeeld een totem hebben voor één bepaalde dag. Of een totem kan ons bijstaan gedurende een moeilijke periode in ons leven. Een totem kan naar ons toekomen en enkele jaren blijven. Een andere dient zich misschien alleen aan op de momenten dat we creatief bezig zijn.

Deze informatie, die heel mooi is, komt van:

http://the-native-circle.com/Sjamanisme/Kracht-Totemdieren/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s