Geplaatst in Wat me bezig hou

Grondprobleem Hollandse Kamp en Wit Santi

Indigenous

Suriname

Een paar maanden geleden zijn de Inheemse dorpen Hollandse Kamp en Wit Santi, dichtbij de Johan Adolf Luchthaven opgeschrikt met een bericht dat de gronden waarop hun dorpen al tientallen jaren gevestigd zijn.

indiZou zijn uitgegeven aan de N.V. Luchthavenbeheer, om te werken aan de uitbreiding van deze internationale luchthaven, om zo te kunnen voldoen aan de internationale standaarden van internationale luchthavens. De leiding van deze twee dorpen hebben in reactie op dit gegeven, direct een vergaderd gehad met de 2 grote Inheemse organisatie n.l. de VIDS (vereniging van Inheemse Dorpsleiders) en de OIS (Organisatie van Inheemsen in Suriname.

Op deze vergaderingen hebben de dorpsleidingen informatie gewisseld met deze Organisaties omtrent de ontstane situatie. In deze case heeft de VIDS, met ruggensteun van de OIS, de dorpsleidingen met adviseurs, de leiding genomen om namens deze 2 gemeenschappen te corresponderen met de erkende instanties die direct betrokken zijn in deze situatie.

inheemsen-oorlogsdansZo is een schrijven gericht aan de Minister van R.O.G.B., de Districtcommissaris en andere instanties die met grondzaken te maken hebben. De 2 dorpsleiders, met name kapitein Mande van Wit Santi en kapitein Sabajo van Hollandse Kamp hebben duidelijk te kennen gegeven niet te zullen verhuizen, omdat de gemeenschap reeds tientallen jaren geleden, het Dorp Bisrie hebben opgegeven voor de aanleg van het vliegveld, de nu huidige JAP luchthaven.

De minister van ROGB, de belangrijkste schakel in deze, heeft een paar weken geleden gezegd, dat zijn ministerie nog steeds bezig een oplossing te vinden voor het onstane problem.

Hij geeft nota bene nog aan dat het nationaal belang moet gaan prevaleren. Wat hebben wij als Inheemsen, een minderheidsgroep aan algemeen belang als wij de voordelen en de zogenaamde vruchten van de ontwikkeling niet kunnen plukken en proeven, en wij juist onze traditionele gronden verliezen, onze traditie en cultuur in gevaar komen.

Wel deze minister, met al zijn geweldige adviseurs, mag zijn borst alvast beginnen nat maken, want deze 2 dorpen zullen hun gronden niet opgeven.

Dit keer zal er gestreden geworden en zal het de overheid niet gemakkelijk worden gemaakt om deze gronden uit te geven aan derden. NOOIT….NEVER…

Geschreven door Eric Wijngaarde

http://leonwijngaarde.blogspot.nl/2008/05/grondprobleem-hollandse-kamp-en-wit.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s