Geplaatst in Wat me bezig hou

Malachiet

Soms kom je iets tegen, waarvan je denkt daar wil ik meer over weten. Zo ook over de Malachiet steen. Dus we zijn op Wikipedia eens gaan kijken. Nu weet ik wel dat het soms niet erg betrouwbaar is, maar je moet iets. Er is zeker iets van waar, in wat er geschreven staat.

Malachiet is een mineraal dat als edelsteen wordt gebruikt. Het is een 266px-Malachite_Kolwezi_Katanga_Congokoper-carbonaa  met de chemische formule Cu2CO3(OH)2. Het wordt in de natuur veelal samen gevonden met het verwante azuriet (Cu3(CO3)2(OH)2). De kristalstructuur is monoklien en is meestal botryoïdaal van vorm. De naam van het mineraal is afkomstig uit het Grieks en verwijst naar de kleur van de malve (kaasjeskruid).

Geschiedenis

Malachiet werd al vroeg als edelsteen bewerkt. In Egypte werden er cameeën, amuletten en siervoorwerpen van vervaardigd. Ook de Grieken en Romeinen kenden malachiet. Het verpulverde mineraal werd gebruikt als schmink en als kleurstof voor verf. Men beweerde dat malachiet in staat was kinderen tegen toverij en hekserij te beschermen. In de antieke tijd dacht men dat het oogkwalen kon genezen. In de 16de eeuw werd het in Midden-Europa gebruikt om de groei van kinderen te bevorderen en om pijn te stillen.

Ontstaan

Malachiet ontstaat in oxidatiezones van koperafzettingen.

Voorkomen

Wereldwijd wordt malachiet gevonden. In Azië worden belangrijke hoeveelheden gevonden in China, India en de Oeral in Rusland, alsook in Australië. Op het Amerikaanse continent bevinden de belangrijkste voorraden zich in het zuidwesten van de Verenigde Staten, voornamelijk in de staat Arizona (bij Bisbee werd een blok gevonden van 4,5 ton). Malachieten in Mexico, Chili en Cuba zijn van edelsteenkwaliteit.

De belangrijkste en historisch bekendste malachietreserves liggen echter in Afrika. Hier wordt malachiet al sinds de oudheidgewonnen in de Copperbelt (“kopergordel”) in Congo-Kinshasa en Zambia. De malachietzone strekt zich uit van de provincie Katanga (Congo-Kinshasa) tot in Zambia. Deze malachieten worden beschouwd als de mooiste en beste ter wereld. Fraaie malachietkristallen worden gevonden in Namibië (Tsumeb), Marokko, Zimbabwe en Angola.

Europa kent slechts kleine vindplaatsen van weinig betekenis in Duitsland, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Engeland en Frankrijk. In België wordt malachiet aangetroffen in de vallei van de Salm en in kalksteen te Wezet.

Bewerking

Cabochons, taflsijpsel, kleine tot grote gesneden stenen, siervoorwerpen, muurbekledingen, facetgeslepen stenen zijn zeldzaam en niet groter dan 2 karaat. Het wordt veelal tot sieraden geslepen en gepolijst, maar deze worden door hun geringe hardheid (3,5-4,5) vlug dof. Soms wordt malachiet ook gebruikt voor de vervaardiging van grote groene voorwerpen, zoals in de grote groene zaal van het Hermitagemuseum in Sint-Petersburg. De voet van de FIFA Wereldbeker bevat delen van malachiet.

Aldus Wikipedia.

Bij verdere zoektochten kwam ik de naam van Chakra weer tegen. Juist had ik daar het een en ander van gehad, via de mail en mijn zus was zo vriendelijk geweest om informatie daarover te sturen. Nu moet is eerlijk zeggen dat ik eigenlijk helemaal niets weet van stenen.

Chakra

Hartchakra (4e)

 

Ik vind het over het algemeen heel erg mooi, maar van de werking weet ik niets. Nu ben ik jaren lang goudsmid geweest dus heb zoveel stenen gezien. Gewoon prachtig, maar dat wil niet zeggen dat ik er veel van weet, of dat ik er alles van weet. Soms denk ik wel eens, was dat maar waar. Ik leer nog zoveel van onderhanden de Indianen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s