Geplaatst in Middeleeuwen, Wat me bezig hou

Hoe Werd In De Middeleeuwen Vuur Gemaakt.

Soms lees je een dingen, waarvan jij denk het zo normaal. Ik heb al zo vaak in Middeleeuws-achtige films gezien

vuur in de middel;eeuwenVuur werd voor alles gebruikt in de middeleeuwen. Niet alleen om het warm te krijgen of om op te koken, maar ook voor hele slechte en nare dingen, zoals je huis in brand steken.

Anno 2016 lijk het allemaal zo normaal. Je steek de elektronische openhaard haar, en je heb vuur. Hoe vaak barbecueën we niet buiten. We maken een vuurtje en we leggen er vlees op. Het is voor ons de normaalste zaak van de wereld.

Maar in de Middeleeuwen was het wel anders.

Tondelzwam-xlToch is het een leuk dat er een vraag werd gesteld in een van de tijdschriften over Geschiedenis. Dit was het antwoord wat men schreef.

Bruikbare lucifers zijn pas in de 19e eeuw uit gevonden. Voor die tijd gebruikten mensen verschillende technieken om vuur te maken. Een veelvoorkomende methode was het gebruik van tondel.

Dit was zeer brandbaar materiaal dat van allerlei stoffen gemaakt kon zijn, van katoen tot gedroogde zwammen.

Tondel werd meestal aan gestoken met vuursteen of de steen ergens op de tikken, kwamen er vonkjes die tondel in brand zetten. Als kind stookte je vast wel eens een vuurtje met een vergrootglas in de zon.

Ook dat is een andere veelvoorkomende middeleeuwse methode.

Het zogenaamde brandglas was natuurlijk vooral nuttig in de buitenlucht, zoals aan boord van schepen. Een andere populaire methode is oeroud en ken je vast wel: stokjes tegen elkaar wrijven. Hiervoor werd een zogenaamde vuur boog gebruik, waarmee een stok op hoge snelheid rondgedraaid werd.”

Hoe men dat precies flikte, is mijn een raadsel. Nu probeer ik al vele jaren een paar, okay, speciale brandhout op een oude manier aan te steken. Maar mij luk het allemaal nog steeds niet. Tenslotte wil ik wel vis op een soort barbecue te krijgen. Maar tot op heden geen vis op die die manier. Maar zoals altijd, we blijven proberen. Ook zonder de aan maak houtjes die overal in de winkel te koop zijn. Ik zal wel geen geduld hebben, zullen we maar denken.

Het antwoord (in schuine blauwe letter) komt van Copyright by www.allesovergeschiedenis.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s