Geplaatst in Indianen

Embera-Wounaan

De Embera-Wounaan zijn een semi-nomadische inheemse bevolking in Panama woont in Darien provincie aan de oevers van theChucunaque, Sambu, Tuira Rivieren en de waterwegen. De Embera-Wounaan werden vroeger en alom bekend door de name Chocó, en ze spreken de Embera en Wounaan talen, een deel van de Choco taalfamilie.

Naam

De naam Embera betekent “mensen”. Gezamenlijk zijn ze bekend embares indiaanals de Chocó en behoren tot twee grote groepen: de Embirá, van de bovenste Atrato en San Juan rivieren en de Wuanana van de lagere San Juan River. De Embirá zijn ook bekend als de Atrato, Bedea, Cholo, Darien, Dariena, Eberá, Emberá, Emberak, Emperia en Panama Emberá mensen. De Waunana zijn ook bekend als de Chanco, Chocama, Noanama, Noenama, Nonama, Wounaan of Wound Meu mensen. Een derde groep van Chocó heten theCatío, die ook het Embena, Epera, Eyabida of Katio mensen worden genoemd.

Behuizing

De Chocó, of Embera, mensen wonen in kleine dorpen van 5-20 huizen langs de oevers van de rivieren in het hele Chucunaque / Tuira / Balsas stroomgebieden in de Darien provincie Panama. Er zijn over het algemeen drie dorpen op elke zijrivier die aftakt van de belangrijkste riviersysteem. Elk dorp is ongeveer een halve dag lopen uiteen. De dorpen zijn gebouwd op een kleine stijging, stelt ongeveer 100 voeten in de rivier. De huizen van het dorp bevinden zich ongeveer 20-50 voeten uit elkaar boven op de stijging op posten, zonder muren, maar lang rieten daken. Rond elk dorp, is de jungle deels opgeruimd en vervangen door bananen en weegbree plantages, een commercieel gewas voor de Embera, die ze verkopen om geld te krijgen voor hun buitenboordmotoren, muskietennetten, en dergelijke. De heuvels die leidt naar de rivier van de dorpen zijn meestal moeilijk vol roodachtige klei. Er zijn soms grote rotsblokken wordt door naakte kinderen speelden. Kano’s worden meestal gezien trok op de rivieroevers.

Hun huizen worden verhoogd van de grond ongeveer acht voeten. De huizen staan op in de grond grote posten, en hebben rieten dak gemaakt van palmbladeren. Alle joineryis met Bejuco wijnstokken. Er zijn geen muren. Opknoping van de steunpalen en balken zijn hangmatten, manden, potten, pijlen en bogen, muskietennetten, kleding en andere items. De vloer is gemaakt van split zwarte palm boomstammen of Cana blanca (witte stok), en hebben een keuken gebouwd op een klei-platform ongeveer drie voet in het vierkant; op de top van deze basis zij het bouwen van een brand, het ondersteunen van kookpotten over het vuur met een statief van stevig stokken. De woningen zijn bereikbaar vanaf de grond via een hellend log met diepe inkepingen voor een ladder. Ze draaien soms de inkepingen gezicht naar beneden ’s nachts als een dier probeert te klimmen in het huis, terwijl ze slapen.

Maatschappij

De Chocó mensen gebruiken matrilineal afkomst, praktijk polygamie en leven in familie-eenheden. De Cacique of leider, van de Chocó woonden in het grootste dorp en de hoofdstad van de Chocó Nation, genaamd Unión Chocó. De stad ligt aan de oevers van de rivier de Tuira.

De Chocó hebben hun eigen vorm van bestuur en leven volgens hun eigen set van ongeschreven regels. Zij vermijden met een beroep op de Panamese politie (Guardia Nacional) of een andere tak van de Panamese of de Colombiaanse overheid. Niet geassimileerd in Panamese of Colombiaanse samenleving, niet de Embera mensen geen maatschappelijke posities vast te houden en hebben geen leden die deel uitmaakten van de Guardia Nacional in Panama zijn geworden. De gezondheidszorg wordt voornamelijk geleverd door getrainde sjamanen.

De Chocó niet huwen met andere Panamezen en Colombianen.

Het land is eigendom van de gemeenschap en de gemeenschap gekweekt. Iedereen in het dorp standplaatsen in te werken in de oogsttijd. Als een jager krijgt een groter dier, zoals een pekari of een tapir (macho de monte), iedereen in het dorp aandelen het vlees.

Economie

Embera vrouw de verkoop van opgerolde manden, Panama

De kalebas boom is belangrijk voor de Embera die schep kalebassen de boom voor bekers en kommen, en lepels. Afgezien van wilde vis en wild, nog steeds gejaagd met strikken, slag geweren, bogen en pijlen, evenals vuurwapens, een essentieel onderdeel van hun dieet is cassave, een giftige wortel die voor het koken in een flatbread die winkels goed en kan worden ingedrukt worden gebruikt om vloeistoffen te absorberen tijdens een maaltijd.

Uiterlijk

Embera man schieten een pijl en boog, 2006

De mannen sport “bloempotkapsel” kapsels, en wanneer niet in steden, dragen nog steeds niets, maar een minimale lendendoek. De vrouwen dragen felgekleurde doek gewikkeld in de taille als een rok. Behalve wanneer in de stad, zijn de vrouwen niet bedekken hun torso’s, en dragen lange, rechte zwart haar. De kinderen gaan naakt tot de puberteit, en niemand draagt schoenen.

Ze schilderen hun lichaam met een kleurstof gemaakt van genipapo, de bessen van een soort van GENIP boom. De zwarte kleurstof wordt gedacht om insecten af te weren en de ontwerpen staan bekend als Jagua Tattoos. [2] Bij speciale gelegenheden, met behulp van dezelfde kleurstof, ze af te drukken ingewikkelde geometrische patronen over hun hele lichaam, met behulp van houten blokken gesneden uit balsahout. De vrouwen dragen ook zilveren kettingen en zilveren oorringen op deze speciale gelegenheden; veel van de kettingen worden gemaakt van oude zilveren munten. Ze slaat een gat in de munt en uitvoeren van een zilveren ketting doorheen. Veel van de munten van deze kettingen dateren uit de 19e eeuw en worden doorgegeven van moeder op dochter.

De Wounaan in Hollywood Film

De Wuanana stam is verschenen op het scherm in ten minste twee Hollywoodfilms. Het eerste optreden was in Roland Joffé’s The Mission, waarin ze portretteerde de Guarani leven in de regio Iguazu watervallen van Argentinië tijdens de Guaraní Oorlog in de 18e eeuw. Later portretteerde ze de Taíno en Carib in Ridley Scott’s 1492: Conquest of Paradise, een film over Columbus ‘ontdekking van Amerika. De stam uitgevoerd naast deze opmerkelijke acteurs als Robert De Niro, Jeremy Irons, Liam Neeson en Gérard Depardieu, evenals Sigourney Weaver, Armand Assante, Frank Langela, Ray McNally, en anderen. Ondanks het uitbeelden van andere inheemse volkeren, de Wounaan spreken hun eigen taal in beide films.

Note Con: Dit is een vertaling wat gedaan is door Google Vertalen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Embera-Wounaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s