Geplaatst in Robin Hood - Ivanhoe - Floris

Bestond Robin Hood echt?

 

GeschiedenisNet.be

“But we cannot forget who we are. Or where we come from.” (Keizer Meiji, film The Last Samurai, 2003)

 

Bestond Robin Hood echt?

eton_college_ms_213_f_234rEen recent ontdekte kroniek uit 1460 bevat een interessante passage waarin sprake is van Robin Hood, de beroemde held die stal van de rijken en gaf aan de armen, zoals de legende het wil. In tegenstelling tot deze legende suggereert de kroniekschrijver dat Robin Hood en zijn bende niet zo geliefd waren bij het volk. Het toont ons vooral het beeld dat de monniken hadden van deze vrijbuiters. Dit is de enige Engelse kroniek die Robin Hood echt ook vermeldt, naast drie Schotse kroniekschrijvers van wie men denkt dat ze het over Robin Hood hadden. Deze nieuwe kroniek plaatst Robin Hood historisch in de 13de eeuw gedurende de heerschappij van Edward I.

De vermelding in het Latijn is slechts 23 woorden lang en gaat als volgt:

Circa h[ec] temp[or]a vulg[us] opinat[ur] que[n]da[m] exlegatu[m] dict[um] Robyn hode cu[m] suis co[m]plicib[us] assiduis latrocinijs apud shirwode & alibi regios fideles Anglie infestasse.

Vertaling:

Rond deze tijd, volgens de volkse opinie, maakte een zekere vogelvrijverklaarde genaamd Robin Hood met zijn handlangers Sherwood en andere zich aan de wet houdende streken van Engeland onveilig met voortdurende berovingen.

Hoewel er in deze vermelding geen sprake is van Little John, spreekt ze wel over Robin Hood zijn handlangers. Bovendien blijkt hij niet alleen Sherwood maar ook andere regio’s van Engeland geteisterd te hebben. Deze kroniek levert voor het eerst bewijs voor een middeleeuwse connectie tussen Robin Hood en het bos van Nottinghamshire, waarmee hij in de legendes wordt in verband gebracht.

https://filiphooghe.wordpress.com/2009/10/29/bestond-robin-hood-echt/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s