Geplaatst in Wat me bezig hou

De stetson, geschiedenis van de cowboyhoed

 

Note Con: Iedere keer als ik b.v. Naar de musketiers op dvd zit te kijken, vallen mij de hoeden op, die ze dan op hebben. Vaak lijken ze op een soort cowboy-hoeden.

Op http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/101164-de-stetson-geschiedenis-van-de-cowboyhoed.html vond ik het een en ander. Of ik wijzer op ben geworden ……… Ik blijf het fascinerend vinden en heel mooi. Zelf heb ik ook een lederen cowbow-hoed-musketierscowboyhoed. Wat je op het Internet er over vind is dat men het assureert met de Amerikaanse Cowboy. Maar hoe noem je dan de hoeden die de Musketiers gebruikte in b.v. de serie (de 3 seizoenen). Al sinds eind jaren 70 begin jaren 80 van de vorige eeuw, draag ik al een hoedje, petje of muts. En als je de geschiedenis goed leest, hebben mensen altijd wel iets op hun hoofd gehad. Het doel van het beschermen, stond altijd voor op. Dus veel veranderd in er de laatste 1500 jaar (om maar iets te noemen) niet echt.

De enige echte cowboyhoed is vernoemd naar zijn maker, John B. Stetson. Deze bedacht de hoed omdat hij een hoofddeksel wilde dat beschermde tegen alle mogelijke weersomstandigheden. Mede daarom zou de stetson het, net als spijkerbroek, in eerste instantie vooral goed doen in het door goudzoekers bevolkte, Amerikaanse wilde westen. Die konden zo’n stevige, weerbestendige hoed goed gebruiken. Daardoor kennen wij hem nu nog als ‘cowboyhoed’. Het basismodel is door de jaren heen weinig veranderd, maar kan wel gemakkelijk aan persoonlijke voorkeuren worden aangepast.

 John B. Stetson

John Batterson Stetson (1830-1906), zoon van een hoedenmaker, kreeg als cowbow-hoedtwintiger een vervelende diagnose van de dokter te horen. Hij had tuberculose en zou het niet al te lang meer maken. Daarop besloot hij naar het westen van de Verenigde Staten te trekken, bang dit anders nooit meer te zullen zien. Hij kwam terecht in Colorado, tussen de goudzoekers. Daar ging hij vooralsnog niet dood, maar door het regenachtige weer in de bergen verslechterde zijn conditie wel. Hij ging op zoek naar manieren om zichzelf te beschermen.

Als zoon van een hoedenmaker wist hij hoe hij voor hoeden geschikte vilt kon maken uit beverbont. Hoge hoeden werden er bijvoorbeeld ook vaak van gemaakt. Dat kwam omdat beverbont volledig waterafstotend is.

Stetson besefte dat het mogelijk was om een extra weer bestendige maar toch lichte hoed uit dit bontvilt te maken. Dat zou, meende hij, een stuk beter zijn dan die malle was beermutsen waar goudzoekers zich doorgaans mee tooiden en die vol vlooien zaten.

Niettemin maakte hij een eerste exemplaar van zijn hoed voor de gein, om aan zijn vrienden te laten zien. Toch bleef hij de hoed dragen en raakte eraan gehecht. Hij begon in te zien dat er wellicht meer belangstelling was voor zo’n hoed.


The Boss of the Plains, de eerste cowboyhoed

Stetson doopte zijn allereerste officiële ontwerp The Boss of the Plains’ (Baas van de vlakten). Deze voldeed aan een aantal conventies betreffende het maken van weer bestendige hoeden.

  • De hoed kreeg een tamelijke hoge kroon. Een grote ruimte aan stilstaande lucht bovenin de hoed, geeft namelijk een isolerende werking en beschermt dus goed tegen kou.

  • De hoed kreeg een brede rand. Deze schermt de drager af van zowel zonlicht als regen.

  • Bontvilt werd inderdaad het materiaal. Dat maakte de hoeden licht van gewicht, terwijl ze toch hun vorm behouden en ze goed kunnen worden hersteld als er schade optreed. Het heeft ook de eigenschappen om op te drogen in de vorm waarin het is gevormd, waardoor men de vorm van de hoed gemakkelijk kon aanpassen.


Een opmerkelijke eigenschap van de stetson is dat deze zo waterdicht is dat je hem zelfs als emmer kunt gebruiken.

Hoeden werden met name gepersonaliseerd door hoedenmakers of ranches. Zo kon men aan de hoed zien waar deze was gekocht of waar de betreffende cowboy thuishoorde.

Note Con: Tot zover het artikel. Blijf ik nog steeds met die zelfde vraag zitten. En heb er eigenlijk alleen maar eentje bij gekregen. Hoe zit het met de hoeden die men b.v. In de tijd van Henry 8 droegen, of de Franse Koning Lodewijk periode, of zeg maar, de Spaanse middeleeuwen. Die waren toch ergens rond 1500 – 1600. En in dit artikel praat men over John Batterson Stetson, die leefde van 1830-1906. Dat is toch zo ruim 200 tot 300 jaar later.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s