Geplaatst in Indianen

De Watra Ingi winti

24-02-2005 11:16- permalink– in WINTI

De watra ingi winti valt onder het element water. De watra ingi winti is een mooie en vrolijke winti. Een watra ingi winti manifesteert zich met al zijn trost maar ook met bescheidenheid. Hij is parmantig in zijn houding en deftig in zijn doen.

Als hij zich openbaart, doet hij dit met veel bescheidenheid, beleefdheid en eer, en zo begroet hij dan alle aanwezigen. Deze winti laat degene bij wie hij zich openbaart, aan de aanwezigen vragen hoe het met hen is. Mocht iets hem opvallen bij één der aanwezigen, dan laat hij dat ook gelijk weten. Is het een probleem of iets wat niet voor een ieders oor geschikt is, dan zal hij de persoon in kwestie apart roepen en dit in alle bescheidenheid vertellen.

Ook bij de ingi winti ( ingi = indiaan) is er verscheidenheid in rang en stand.

Eén ervan is de Papa ingi of Kapting ingi (= kapitein indiaan = hoofd van het dorp) of Piai man (=medicijnman).  Een kapting ingi winti kan ook een goede ziener en genezer zijn.  De Papa ingi, Kapting ingi of Piai mang verricht goed werk binnen de winti cultuur. Behalve dat het een goede genezer is, is het ook een goede medicijnman of medicijnvrouw. Alom bekend zijn de formidabele kruiden voor allerlei kwalen en ziekten die deze winti kan prepareren. Daarnaast drijft hij ook boze geesten uit, die bezit van mensen nemen.

 

Deze kwade geesten kunnen echter ook door negatieve magiers naar hun vijanden gezonden worden om die een kop kleiner te maken. 

Als de bezwering goed gestructureerd is kan het bij de persoon waarvoor deze bestemd is, behoorlijk veel schade aanrichten en zelfs de dood tot gevolg hebben.

Dit noemt men kortweg een “wisi”op iemand  bezweren. Dit is de droevige keerzijde van het spirituele,  wat totaal niets te maken heeft met het winti gebeuren. 

Meestal heeft een ingi winti een aversie van geesten (jorka’s), echter de kapting ingi winti niet. Waarom dat zo is, weet niemand. Als iemand bezeten is van een negatieve geest (negatieve jorka) kan de ingi winti  precies vertellen hoe dat komt, of door wie de jorka gestuurd is.  Dit doet hij gedetailleerd, hij vertelt zelfs hoe laat het was en op welke dag dit gebeurde.  Echter de jorka zelf weghalen, doet hij niet. Dat laat hij liever aan de Kromantie winti of een andere obia over.

 

Een Ingi winti kan heel mooi dansen, door zijn vrolijke aard.  Op feesten is het de Ingi winti die in de meeste gevallen, zijn mooie danskunsten vertoont via degene bij wie hij zich openbaart. Hij vrolijkt de ganse boel op en maakt heel veel plezier. De Ingi muziek is ook heel erg vrolijk van toon. Het klinkt vooral melancholisch en is ook een ode aan het dagelijkse leven.  Heel vaak ook laten ze in hun liederen merken hoe ondankbaar de mens kan zijn. De gebreken en tekortkomingen van de mens stellen ze aan de orde.

De favoriete sieraden van de watra Ingi zijn:

  • Een ring met rode steen (granaat) (robijn) (bloed koraal),

  • Een bótó ketting met ingi boka kralen en een ankerhanger,

  • Een lontai ketting met kokritji’s (soort kralen),

  • Een tárráté ketting met gouden dollar

  • Soms draagt men ook een pijl en boog hanger

  • Wat sommige ingi winti’s ook mooi vinden zijn ingi boka kralen geregen aan elkaar tot een ketting.

 

Bron: Dhr Agansu Gingetongo

Advertenties

Een gedachte over “De Watra Ingi winti

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s